Problemele locomotorii ale persoanelor cu paraplegie și ale vârstinicilor pot fi rezolvate acum de Axosuits, un exoschelet de înaltă putere. În spatele proiectului se află doi absolvenți ai Universității din Oradea cu o experiență impresionantă în domeniu: Andras Kapy (CEO), inginer calculatoare, având un background de peste 10 ani în software engineering și embedded development, și Dorin Hirte (CTO), doctor în inginerie electronică, având peste 12 ani de experiență în hardware engineering și 9 ani de outsourcing în robotică.
Cei doi construiesc exoschelete de putere înaltă, iar primul model e adresat industriei medicale. Produsul se adresează persoanelor care suferă de paraplegie, pacienți cu probleme de la brâu în jos, pacienților în curs de recuperare și persoanelor în vârstă și îi ajută pe aceștia să se deplaseze cu ușurință. Exoscheletul grabește procesul de recuperare în cazul aciențiilor ale căror probleme pot fi tratate și îi ajută pe cei cu probleme incurabile să se deplaseze independent. Este vorba de un robot electric, care funcționează pe baterie și care, în prezent, are o autonomie de trei ore. Prototipul funcționează doar dacă ne sprijinim în cârje, dar esențial este faptul că oameni blocați în scaunul cu rotile pot sta în poziție verticală, se pot echilibra și pot vedea lumea. Potrivit lui Andras Kapy, marea dramă a acestora este tocmai faptul că nu pot ieși din casă, nu se pot mișca fără ajutorul altor persoane. În viitor, acest lucru se va schimba.
”Ceea ce facem noi poate fi considerat drept o haină în care te îmbraci, te ridică şi te poţi plimba cu ajutorul acestuia. Este un costum pur robotic, funcţionează pe baterie pentru a-i ajuta pe pacienţi să iasă din izolarea socială şi noi am proiectat o mare parte din costum.” spun creatorii scheletului. De asemeni, își doresc să înceapă lucrul la Full Body Suit, un exoschelet dedicat tetraplegicilor, persoane care nu sunt capabile să își miște nici mâinile.
Până atunci însă, progresul echipei nu a trecut neobservat, iar Axo Suits a facut parte din primul lot de echipe al How to Web MVP Academy, program de pre-accelerare adresat celor mai performante 14 startup-uri în tehnologie din Europa Centrala și de Est.
Dorin Hirțe este absolvent al Colegiului Tehnic ”Constantin Brâncuși”, promoția 2001. Subsemnatul, Virgil Petruț, i-am fost diriginte.
Banuiesc ca acest extroschelet este sau va fi si destul de costisitor. Totusi, sanatatea primeaza si daca utilitatea lui este asa de mare pe cat e descrisa, cred ca merita orice. Totodata, ma bucur ca este realizat de catre doi studenti din Romania.
Comment by Silvia — April 27, 2016 @ 2:24 pm