7- 11 octombrie 2013, Montana, Bulgaria
La reuniune au participat cadre didactice și elevi din fiecare țară parteneră în proiect.
Tema acestei întâlniri a fost ”Energetics-importance and problems”
Din partea Colegiului Tehnic “Constantin Brâncuși” au participat:
– prof. Sălăgean Anne-Mari- coordonatoarea proiectului
– prof. Luncan Floare –membră în echipa de implementare
– elevii: Cuc Gabriel-cls a IX-a
Pecsi Sergiu- cls a X-a
Mateocaș Adelina- cls a XI-a
Oșvat Lorena-cls a XII-a
Scopul reuniunii:
- Prezentarea tipurilor de energie existente în Bulgaria;
- Prezentarea și popularizarea diverselor modalități de reducere a energiei la școală și acasă;
- Stabilirea temelor de abordat în cel de-al doilea an de proiect.
Ziua 1
La ora 9 ne-am întâlnit cu toții în fața școlii și însoțiți de gazde am făcut un tur al orașului Montana unde ne-au fost prezentate câteva dintre obiectivele cele mai importante ( Galeria de Artă, Lapidarium-ul, Muzeul de istorie) precum și o prezentare scurtă a istoriei orașului. Apoi ne-am întors la școală unde doamna director ne-a adresat câteva cuvinte de bun-venit și am avut deosebita plăcere de a asculta câteva melodii interpretate de formația școlii, acest moment a destins și mai mult atmosfera deoarece atât elevii cât și profesorii au dansat pe ritmul muzicii.
Ziua 2
Am pornit spre orașul Belogradichk ,prima oprire a fost la hidrocentrala aflată pe drumul dintre Montana și orașul Belogradichk după care am plecat să vizităm Peștera Magurata aflată la altitudinea de 461 m, cu o lungime totală a galeriilor descoperite până acum de peste 2.000 m fiind considerată una dintre cele mai mari peșteri din Bulgaria
Ziua 3
În această zi gazdele au organizat o vizită de documentare, cu ghid autorizat, în capitala Bulgariei, Sofia unde ni s-a făcut o scurtă incursiune prin istoria orașului și ne-au fost prezentate câteva dintre principalele clădiri importante care au rezistat de-a lungul timpului(Catedrala Alexander Nevsky, Teatrul Naţional Ivan Vazov, Monumentul Armatei Sovietice, Bulevardul Tsar Osvoboditel, şi Biserica Sf. Sofia, cea care a dat, de altfel, si numele orasului).
Ziua 4
Ziua a început cu o vizită de studiu făcută în cadrul Laboratorului Regional de Mediu unde ni s-a prezentat un filmuleț cu ariile, plantele și păsările protejate din Montana.De asemenea în laboratorul instituției am participat la o demonstratie a testării nivelului de poluare a aerului și ni s-a arătat cum se verifică calitatea apei potabile.
Schimbul de experienţă desfăşurat la Prirodo-matematicheska gimnazia “Sv. Kliment Ohridski„ din Montana, Bulgaria a fost benefic din punct de vedere profesional atât pentru elevi, cât şi pentru profesori deoarece a permis cunoaşterea şi înţelegerea diversităţii culturale, sociale şi lingvistice a partenerilor de proiect (Bulgaria, Ungaria,Slovenia, Polonia, Turcia, România) dobândirea unor competenţe şi abilităţi personale şi de comunicare, lărgirea orizonturilor culturale şi educaţionale.
Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Acest material reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.
Prof. Sălăgean Anne-Mari, Coordonator proiect la Colegiul Tehnic “Constantin Brâncuși” Oradea